Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Προφορικά Αναισθησιολογίας, Μαιευτικής, Ακτινολογίας

ΙΟΥΝΙΟΣ 2016

Βερβεριδης

Ρωτησε για χαρακτηριστικα σπερματος και φυσιολογικες τιμες, αιτια προπτωσης κολπου-σταδια-θεραπεια, αιμορραγικο εκκριμα σε γατα(συνηθεστερο: δηλητηριαση!)
Μετα πιαστηκε από ένα περιστατικο που ειχα στην παθολογια(!) με σακχαρωδη διαβητη και ρωτησε πώς μπορει να συνδεεται ο σ.δ. με το γεννητικο (ειπα για προγεσταγονα, υπεργλυκαιμια εγκυμοσυνης…λογικα υπαρχουν κι αλλα!) και πως θα σκεφτεις να εξετασεις για σ.δ ένα ζωο που κυοφορει? (μπορει να ειχε από πριν, να παρουσιαζει πολυουρια-πολυδιψια, καταπτωση κ.α…)
και στο τελος ρωτησε για μετεγχειρητικη φροντιδα στο σπιτι μετα από ορχεκτομη (τα παντα: μσαφ, περιορισμο στην αρχη, ποσες ωρες μετα θα φαει και θα πιει νερο κι αν παρουσιαζει ανορεξια τι θα κανεις? ) ολες τις πιθανες ερωτησεις που μπορει να σου κανει ο ιδιοκτητης.
**τσεκαρει περιστατικα απ τα βιβλιαρακια και γενικα μπορει να ρωτησει οτιδηποτε σχετικο με το γεννητικο και εκτος διαφανειων-είναι όμως αρκετα χαλαρος στην εξεταση!

Αναισθησιολογια (Σαββας)

Σχημα αναισθησιας για ΩΥΕ και ΟΕ (μην ξεχνατε τα ΜΣΑΦ!), τεχνητος αερισμος: πως γινεται(από ασκο ή αναπνευστηρα), ποτε, τι μπορει να προκαλεσουμε(επιπλοκες), διαφορα για την επισκληριδια και για καποια περιστατικα από τα βιβλιαρακια μας (να τα εχετε διαβασει καλα!)

Ακτινολογια

5 ακτινογραφιες από αυτές που κυκλοφορουν
Πηγή:pavlina


Ιανουάριος 2016

Μερικά από τα θέματα που ρώτησε ο Τέλης:

1.Αντανακλαστικά που κοιτάς για να ελέγξεις το βάθος της αναισθησίας. Ποια είναι γενικά και ποιο θα διάλεγες αν μπορούσες να ελέγξεις μόνο ένα. (το ποδικό). Γιατί αυτό; (γιατί με αυτό βλέπεις κατά πόσο το ζώο νιώθει τον πόνο)
2.Θέση οφθαλμού στην ελαφριά, χειρουργική και πολύ βαθιά αναισθησία (+ αν έχουμε μύση ή μυδρίαση)
3.Πως αποτρέπεις τον πόνο κατά και μετά την εγχείριση; (αναλγητικά) Γιατί θέλουμε το ζώο να μην πονάει κατά την εγχείριση (επηρεάζει επούλωση, ανεβάζει πίεση κλπ)
4.Λόγοι που το ζώο κάνει υπέρταση κατά την αναισθησία (κύριος λόγος τα εισπνευστικά + η αγγειοδιαστολή που προκαλούν τα αναισθητικά της προνάρκωσης)
5.Τι κάνεις για να αντιμετωπίσης αυτή την υπέρταση; (χαμηλώνεις συγκέντρωση ισοφλουρανιου, δίνεις περισσότερα υγρά κλπ)
6.Λίγα πράγματα για την αναισθητική μηχανή (πχ ρυθμίζοντας το ροόμετρο τι ρυθμίζουμε στην πραγματικότητα;)
7.Σχήμα για ΩΥΕ.
8.Διαφορές αναισθησίας στα πολύ νεαρά ζώα (χαμηλός μεταβολισμός, υπογλυκαιμία πιο εύκολα κλπ) και τι κάνεις για να τα αντιμετωπίσεις
9.Αναισθησία σε βραχυκεφαλικό. Τι διαφορετικό θα πάρεις μαζί σου απ’ ότι σε ένα κανονικό ζώο; (περισσότερους τραχειοσωλήνες, λαρυγγοσκόπιο οπωσδήποτε, υλικά για τραχειοτομή κλπ)
10.Τι είναι η τελική αναισθησία και ένα παράδειγμα.
11.Κεντρική ευαισθητοποίηση στον πόνο-winding
12.Τι βλέπεις με τον ΧΑΤ; Ζώο με στρες ο ΧΑΤ είναι αυξημένος ή μειωμένος;
Ρώτησε και άλλα. Γενικά έκανε συζήτηση και έδινε χρόνο.

Μερικά από τα θέματα του Βερβερίδη:
1.Όγκος στο μαστό: δδ.
2.Αιμορραγικό έκκριμα από αιδοίο γάτας: δδ
3.Έρχεται ιδιοκτήτης με 1 αρσενικό και 1 θηλυκό σκυλί.Το αρσενικό έχει μέτρια ποιότητα σπέρματος αλλά έχει γονιμοποιήσει σκύλες στο παρελθόν. Τώρα προσπαθεί αλλά τπτ. Τι θα κάνεις για να πετύχεις γονιμοποίηση;
4.Διογκωμένη κοιλιά: δδ.
5.Σκυλί που έχει στειρωθει εδώ και 10 χρόνια μυρίζει άσχημα στην περιοχή του περίνεου: δδ

                                                                                               πηγή: νάτα

Θέματα Προφορικά Αναισθησιολογίας Ιούνιος 2015
Νο1


Βερβερίδης
  1. Αναγνώριση φάσης ωοθηκικού κύκλου σε ΚΕΚΕ και τι κύτταρα βλέπεις.
  2. Κλινική εξέταση γεννητικού συστήματος + κολποσκόπιο να βάλεις.
  3. Σκύλα  50-55 ημερών έγκυος. Τι θα δεις μακροσκοπικά και στην κλινική εξέταση; Ποια η συμπεριφορά της επίτοκης και κλινική εικόνα. Πόσο  περιμένεις να τρώει στις 55 μέρες (πολύ) και πόσο πριν τον τοκετό (ανορεξία); Ο μαστός θα έχει έκκριμα; Σε ποια ζώα μπορεί να μην έχει; (πρωτόγεννα) Σε ποια ζώα μπορεί να έχει πιο νωρίς από ότι άλλα; (πολύτοκα, που είχαν ψευδοκύηση στο παρελθόν)
  4. Γάτα με μάζα στην βουβωνική χώρα στην περιοχή του μαστού. Τι μπορεί να είναι; (και φυσιολογικό λίπος μπορεί να είναι)
  5. Πως παροτρύνεις έναν ιδιοκτήτη να κάνει ορχεκτομή στον γάτο του που ζει μέσα στο σπίτι και έχει πρόσβαση και στο μπαλκόνι;
  6. Έχει γίνει μικροσκοπική εξέταση σπέρματος και βρέθηκαν 30% πρωτογενείς ανωμαλίες στο σπερματοζωάρια. Που μπορεί να οφείλονται; Αποτελούν  μόνιμο πρόβλημα; Το ζώο θα το βγάλω από την αναπαραγωγή;
  7. Ιδιοκτήτης υποστηρίζει ότι το ζώο του έχει άνοιστρο εδώ και μήνες. Τι μπορεί να έχει; Πως θα το διερευνήσεις; Τι μπορείς να κάνεις για να έρθει σε οίστρο;
  8. Τι μπορεί να πάθει το ζώο αν ο ιδιοκτήτης δίνει στο ζώο συμπληρώματα Ca κατά την κυοφορία;
  9. Όλα τα αιματολογικά και βιοχημικά της πυομήτρας και με ποιον μηχανισμό δημιουργούνται οι διαταραχές σε αυτά.
  10. Με ποιον μηχανισμό μπορεί η χορήγηση βινκριστίνης σε ΑΜΝ να κάνει σηψαιμία;
  11. Ποια μητροσυσπαστικά γνωρίζετε και από ποια οδό χορηγείται η εργοβίνη;
  12. Θεραπεία σε ακράτεια ούρων: ήθελε να ξέρεις την φαινυλπροπανολαμίνη και την οιστριόλη!
  13. Αιμορραγικό έκκριμα σε θηλυκή γάτα, τι μπορεί να είναι;
  14. Τι μετεγχειρητικές οδηγίες θα δώσεις σε έναν ιδιοκτήτη που του κάνες στείρωση τo σκύλο του.
  15. Μια σκύλα δεν έχει και πολύ γάλα. Τι ουσίες θα δώσεις για να ενισχύσεις τη γαλακτοπαραγωγή και πως θα καταλάβεις ότι πετυχαίνει.
  16. ΑΜΝ τη θεραπεία και κάθε πότε τη δίνω κι αν μεταδίδεται στον άνθρωπο και αν πηγαίνει στη γάτα και βλέπεις ότι δεν ανταποκρίνεται το ζώο τι μπορεί να συμβαίνει.
  17. Θεραπεία ψευδοκύησης.
  18. Πελάτης που πληρώνει και θέλει να πάρει την σκύλα στην Ιταλία για να την γονιμοποιήσει σε ρωτάει πότε πρέπει να φύγει γιατί έχει 2 μέρες μόνο τι του λες.
  19. Πυομήτρα: ποια στοιχεία του ιστορικού μας δείχνουν ότι οδεύει προς τα εκεί και θα πρέπει να το αντιληφτούμε πριν γίνει (θέλει να πεις ηλικία , ψευδοκυήσεις κλπ και θέλει και την λεπτομέρεια ότι έχει ανώμαλους οιστρικούς κύκλους)


Καζάκος
  1. Τραχειοσωλήνες: χαρακτηριστικά τους, ιδιαιτερότητες στην αφαίρεση τους στις γάτες και στις βραχυκεφαλικές φυλές.
  2. Γάτα έχει πάρει ηρέμηση αλλά δεν έπεσε, τι μπορείς να κάνεις μετά για να πέσει;
  3. Επιβαρυμένο ζώο: τι αναισθητικά θα προτιμήσω;
  4. Ποιοι οι τρόποι αναλγησίας (φάρμακα και τρόποι).
  5. Αναισθησία σε αναισθητικό θάλαμο με ισοφλουράνιο: πως λειτουργεί, τι θα κάνω και αφότου πέσει το ζώο, μόλις το βγάλω από τον θάλαμο.
  6. Μειονέκτημα προποφόλης σαν σκεύασμα (χαλάει εύκολα). Τι θα πάθει το ζώο αν του κάνουμε έγχυση χαλασμένης προποφόλης (κάποιες ώρες μετά κάνει αιμορραγική διάρροια, αυξάνονται τα ηπατικά ένζυμα στο θεό, αρχικά λευκοπενία μετά λευκοκυττάρωση έντονη και υπογλυκαιμία);


Σάββας
Από ότι είπαν ρωτούσε κάτι από αυτά που είχες κάνει στο βιβλιαράκι σου.


Ακτινολογία

  1. Ξένο σώμα (κόκκαλο) στον οισοφάγο.
  2. Αλλοιώσεις διάμεσης πνευμονίας (μεταστατική νόσος πνεύμονα, διάμεση πνευμονία)
  3. Ποδοτροχιλίτιδα
  4. Ενδονυχίτιδα
  5. Ατελής συνοστέωση ράμφους του ωλεκράνου

Νο2

Ακτινολογια
5 ακτινογραφιες απο τα αρχεια που κυκλοφορουν 
-ενδονυχιτιδα αλογου
-ποδοτροχηλιτιδα αλογου
-δυσπλασια αγκωνα
-διαμεση πενυμονια
-καρδιομεγαλια

Αναισθησιολογια
ο καζακος εξεταζει πολυ χαλαρα σε κουβεντα-συζητηση χωρις εξεταση ανα ατομο και συγκεκριμενα.τα περιστατικα που συζητησαμε ηταν
-αναισθησια σε 2 αρσενικες αρκουδες για στειρωση (απο τον αρκτουρο). δινεις α2-αγωνιστες και κεταμινη για να εχει καλο βαθος η η αναισθησια. 
-διπλο ορθοπεδικο σε οπισθιο ακρο σε νεραρο υγιες σκυλο που χιερουργηθηκε και χθες στο προσθιο ακρο για ορθοπεδικο. ηθελε να δωσεις εμφαση στην αναλγησια τοπικη και οπιοειδη.αν ανεβει η καρδια διεγχειρητικα τι μπορεις να δωσεις; φαιντανυλη και αν δεν πιασει α2-αγωνιστες.
-επισκληριδια.που γινεται; οσφυιερο τρημα.πως το βρισκουμε; απο τα λαγονια. πως καταλαβαινουμε οτι μπηκαμε σωστα; φυσιολογικο ορο και μπαινει μεσα, ερχεται σταγονα στην εγχυση, αντανακλαστικο πρωκτου δεν υπαρχει μονο οταν χορηγουμε λιδοκαινη.

ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
-θεραπεια ψευδοκυησης
-μηνυματα που προαναγγελουν πυομητρα
-ιδιοκτητης θελει να ταξιδεψει στην ιταλια για να ζευγαρωσει ο σκυλος του.τι θα κανεις;τι θα του πεις;ποτε να παει τι να κανει;
-πρασινο εκκριμα απο το αιδοιο τι μπορει να ειναι

Ιούν '10
Ακτινολογια
εβαλε 2 ερωτησεις θεωρια(απο την εισαγωγη) και 7 ακτινογραφιες
θεωρια:
1.τι γνωριζετε για τις ενισχυτικες πινακιδες
2.τι γνωριζετε για τις οδοντιατρικες ακτινολογικες συσκευες

Οσον αφορα τισ ακτινογραφιες γενικα επαναλαμβανονται απο εξεταστικη σε εξεταστικη. Αυτη τη φορα (οσα θυμαμαι) εβαλε μια που ειναι μεσα απο το βιβλιο σελ 154 Εικ. 81, μια διαφραγματοκηλη, μια με μουμιοποιημενα εμβρυα στη μητρα, μια επιφισιτιδα ιππου, και ενα καταγμα ωλεκρανου

Βερβεριδης
Γενικα εξεταζει σε περιστατικα και ζηταει πολλες λεπτομερειες
Ρωταει να αναγνωρισεις ΚΕΚΕ (τι κυτταρα υπαρχουν και σταδιο του κυκλου)
Μερικες ερωτησεις ειναι:
1. Περιποιηση νεογεννητου που η μητερα πεθανε στη γεννα και οδηγιες προς τους ιδιοκτητες
2. Για ποιο λογο θα διεκοπτες θεραπεια ΑΜΝ σε σκυλο?
3. Πλεονεκτηματα Ωοθηκυστερεκτομης σε θηλυκη γατα που ζει στο σπιτι περιορισμενη
4. Ιδιοκτητης "διεγειρει" τη γατα του με στυλο στον κολπο οταν αυτη παρουσιαζει οιστρο. Ποτε θα ειναι ο επομενος οιστρος της γατας?
5. Σκυλα εμφανιζει 3 μερες αιματηρο εκκριμα απο το γεννητικο αλλα δε δεχεται την επιβαση απο το αρσενικο. Ο ιδιοκτητης επιθυμει την αναπαραγωγη του ζωου. Τι θα κανεις?
6.Σκυλα 8 ετων παρουσιαζει καταπτωση, ανορεξια, πολυουρια-πολυδιψια και παρεση οπισθιων ακρων. Πιθανη διαγνωση? (Απ= πυομητρα). ΔΔ διογκωσης κοιλιας? και ποιος ο μηχανισμος που προκαλειται παρεση των οπισθιων ακρων απο την πυομητρα?
7. Σκυλα με εντονα συμπτωματα ψευδοκυησης ειχε παρει αγωγη απο αλλον κτηνιατρο (ο ιδιοκτητης δεν γνωριζει ποια θεραπεια) και ερχεται στο ιατρειο σας. Τα συμπτωματα εξακολουθουν να ειναι εντονα. Ποια η δικη σας θεραπεια?

Αναισθησιολογια
-Γενικα ρωτανε σχηματα αναισθησιας σε ειδικες περιπτωσεις πχ τι αναισθησια θα εκανες σε σκυλο με διαφραγματοκηλη και γιατι
-υπολογισμο δοσεων και ρυθμο χορηγησης ορων
-προληψη λαρυγγοσπασμου στη γατα
-αναισθητικο σχημα για ορχεκτομη ιππου/γατου/σκυλου
-τι ειναι η διεγερση κατα την ανανηψη και πως μπορει να προληφθει
- ΜΣΑΦ που χορηγουνται για αναλγησια (ΑΠ= καρποφενη και μελοξικαμη)
-οδοι χορηγησης φαρμακων και αν ενδοφλεβια σε ποιες φλεβες, ιδιαιτεροτητες στα διαφορα ζωα (πχ στον ιππο η προναρκωση γινεται ενδοφλεβια για να δρασει το φαρμακο γρηγηροτερα και γινεται χορηγηση στη σφαγιτιδα)


πηγή: Εύη


Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Πρακτικά: 7ος ΙΙΙ Κύκλος (Σφαγεία)

Σεπτ '14
ΠαπαπαναγιώτουΡώτησε πραγματικά τα πάντα όλα!
Υποχρεωτικές τομές κεφαλή, που κόβουμε και γιατί.
Γιατί κόβουμε τους μασητήρες; Τι περιμένουμε να δούμε; (Cysticercus bovis) Που αλλού μπορούμε να βρούμε τα παράσιτα;
Τι κοινό έχουν οι μασητήρες και ο μυικός ιστός της καρδιάς;
Τομές λ/γ ποια κόβουμε στη κεφαλή και τι μπορούμε να δούμε. Ζήτησε θέση των λ/γ και πως κόβουμε για να τα βρούμε.
Δ.δ. νοσημάτων που φαίνονται από λ/γ.
Κόβουμε τον πνεύμονα; Που; Γιατί;
Αν βρούμε πολύ αίμα στον πνεύμονα τι μπορεί να έγινε; (ατελής αφαίμαξη)
Κόβουμε την καρδιά; Γιατί; Τι μπορούμε να δούμε;
Κόβουμε το ήπαρ; Που; Γιατί; Ήθελε τις τομές, τι κόβουμε και τι περιμένουμε να δούμε. Τι παράσιτα βρίσκουμε και που.
Παράσιτα στο ήπαρ. Τι κάνουμε αν βρούμε παράσιτα;
Υδατίδες κύστεις στο ήπαρ. Τι είναι και τι κάνουμε με το προσβεβλημένο ήπαρ (υγειονομική ταφή)
Ρώτησε για το σπλήνα, αν κόβουμε (ΟΧΙ) και δ.δ. σπληνομεγαλίας.
Σε κεφάλια ρώτησε για ηλικίες. Να δείξω νεογιλά και μόνιμα δόντια, πως φαίνεται η ισοπέδωση (οδοντίνη και η δοκιμή με αίμα), πότε γίνεται.
Ρώτησε πως βλέπουμε αν το σφάγιο είναι από θηλυκό ή αρσενικό ζώο (και τα 3).
Πως αλλιώς βλέπουμε τις ηλικίες στο σφάγιο (λίπος, χρώμα κρέατος και από τις ακανθώδεις αποφύσεις των πρώτων 5 θωρακικών σπονδύλων), μακροσκοπικά και με το μαχαίρι.
Στο χοίρο, υποχρεωτικές τομές και γιατί;
Ποια νοσήματα μας ενδιαφέρουν για τη δημόσια υγεία;
Υλικά υψηλού κινδύνου σε βοοειδή και αιγοπρόβατα. Τι αφαιρούμε πάντα και τι μετά από ποιες ηλικίες;
Ποιο παράσιτο είναι σημαντικό στο χοίρο; (Trichinella) Τι κάνουμε για να το βρούμε; Τι κάνουμε όταν το βρούμε;
Απορρήπτουμε ολόκληρο το σφάγιο;
Σφραγίδα για Τριχινέλλα υπάρχει; Πως φαίνεται (ένα Τ)
Σφραγίδες, πόσες, που και γιατί; Τι αναφέρουν;
Διαφορές πρόβατο-αίγα.

Αυτά θυμάμαι και σίγουρα θα ξέχασα κάποια πράγματα, επειδή ρώτησε πολλάαα…
Ήταν όμως ευγενικός και δεν ρωτούσε περίεργα πράγματα. Βοηθούσε και έδινε αρκετό χρόνο για να σκεφτείς.
Ήθελε όμως πάντα τη σωστή ορολογία!!! Και επέμενε μέχρι να το ακούσει έτσι όπως ήθελε.


πηγή: Litsi



Ιουν '14
(Πρώτης εβδομάδας)
Σεργκελίδης:
Ηλικία με βάση τις ακανθώδεις αποφύσεις.
Ηλικία με βάση τα δόντια.
Υποχρεωτικές τομές.
Συχνότερο παράσιτο ήπατος.
Συχνότερες αλλοιώσεις πνεύμονα.
Πως ξεχωρίζω αμνό από αμνό γάλακτος.
Πως ξεχωρίζω αρσενικό με θηλυκό βοοειδές από το οπίσθιο τεταρτημόριο του σώματος.
Υλικά ειδικού κινδύνου ανάλογα με την ηλικία του ζώου που θα σου τύχει.

Οικονόμου:
Υποχρεωτικές τομές.
Τι κοιτάς στο ζώο πριν τη σφαγή – τι ασθένειες μπορώ να δω.
Κατάταξη σφάγιου με βάση την ηλικία. κλπ.

Ιωσηφίδου:
Υποχρεωτικές τομές
Ηλικία με τα δόντια. κλπ.

Παπαπαναγιώτου:
Τα πάντα όλα!
Αφθώδης: που οφείλεται, συμπτώματα, ενέργειες μετά την διάγνωση → ειδοποίηση αρχών, ζώνη 3 χλμ κλπ.
Σφραγίδες για κατάταξη σε κατηγορίες – κλάσεις και σφραγίδες με κωδικό σφαγείου → που μπαίνουν; Τι σχήμα έχουν;
Φυματίωση: που εντοπίζεται; κλπ.

πηγή: vaso

(Τέταρτης εβδομάδας)
-Αναγνώριση σφάγιου βοοειδούς, προσδιορισμός φύλου και ηλικίας.
-Αναγνώριση σφάγιου χοίρου και προσδιορισμός φύλου.
-Τριχινέλωση: πως γίνεται η διάγνωση και από που παίρνουμε δείγμα (να το δείξουμε στο σφάγιο).
-Κρεοσκοπικός έλεγχος σε κεφάλι βοοειδούς: υποχρεωτικές τομές.
-Προσδιορισμός ηλικίας βοοειδούς με βάση τα δόντια.
-Υποχρεωτικές τομές σε χοίρο και γιατί τις κάνουμε;
-Τι νοσήματα μπορούμε να δούμε στα υπογνάθια λεμφογάγγλια του χοίρου; (άνθρακα + πανώλη)
-Ποιες είναι οι παρασιτώσεις του ήπατος των χοίρων;
-Ποιο είναι το πιο σημαντικό νόσημα που βλέπουμε στου πνεύμονες των βοοειδών;
-Πώς φαίνεται η φυματίωση στους πνεύμονες των βοοειδών;
-Ο άνθρακας του χοίρου προκαλεί αλλοιώσεις στον σπλήνα;
-Υλικά υψηλού κινδύνου στα βοοειδή.

πηγή: nat



Whiteboard