Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

Πρακτικά: γαλακτοκομίας

Όλοι οι τύποι δίνονται (ίσως εκτός του υ=100-(σ+λ) - δεν το θυμάμαι)


Άσκηση σχετικά με την ύπαρξη νοθειας ή όχι και αν υπάρχει (συνηθως) να πουμε τι είδους και γιατι και ύστερα να την υπολογισουμε. (⬇ΕΒ πχ παραπέμπει σε νοθεια προσθηκης νερου, ⬆ΕΒ και ⬇λιποπεριεκτικοτητα σε νοθεια αφαιρεσης λιπους-αποβουτυρωσης, ΕΒ κανονικό και ⬇ λιπο/τα μάλλον είναι διπλή νοθεια). Οι τιμές ΕΒ=1.028 (20°C), λιπο/τα= 3.5 και ΣΥΑΛ= 8.5 απ' έξω (δε δίνονται). Τη λιποπεριεκτικοτητα του προς εξέταση γάλακτος την υπολογιζουμε αφού ζητήσουμε το βουτυρομετρο που έχουν προετοιμασει ειδικά για το δείγμα μας και υπολογίζουμε τη στοιβαδα λίπους που έχει (αφαιρώντας την πάνω ένδειξη από την κάτω). Αν δεν έχει καθόλου λίπος τότε χρησιμοποιουμε την τιμή λ=0.1. Από το γαλακτομετρο παίρνουμε τις ενδειξεις θερμοκρασιας και ΕΒ και το αναγουμε στους 20°C (προσοχή μην έχει αφρό το γάλα όπως το βάζουμε στον ογκομετρικο για να μη δουμε λαθος το ΕΒ) 

Δοκιμη φωσφατασης/δοκιμη κυανου του μεθυλενιου: ζητάνε να τις κανουμε και τι σημαινει το αποτελεσμα /Δοκιμή πηκτασης που χρησιμευει (αν θυμάμαι καλά)

Ρώτησαν για το PCA ποια τα αντιδραστηρια του (σε προηγούμενη εξεταστικη-απ' ό,τι θυμάμαι)

Να υπολογισουμε πόσες αποικιες S.aureus έχει ένα δείγμα με βάση ένα πίνακακι που δίνει αραιωσεις (2 τρύβλια ανά αραίωση και ποσες αποικίες έχει/δίνονται). Εμείς απλά επιλέγουμε τις 2 διαδοχικές αραιωσεις που πρέπει και εφαρμοζουμε τον τύπο. Θεωρία σχετικα με τις αποικιες (πώς είναι οι τυπικες πχ)

Τυρια: 5 φωτο εμείς είχαμε φετα, μανουρι, λαδοτυρι Μυτιλήνης, emmental, κασέρι και κεφαλοτυρι (νομίζω.. για το τελευταιο)  

Πηγή: Weird

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Whiteboard