Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

7oς IV Κύκλος 1η Ενότητα

Ιούν' 16


Παπαγιάννη
Συνθήκες συντήρησης κρέατος σε ψύξη
Μεταβολές που συμβαίνουν στο κρέας κατά τη συντήρηση σε κατάψυξη


Παπαβέργου
Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν θετικά και αρνητικά την τρυφερότητα του κρέατος;


Ιωσηφίδου
Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις είναι αρκετά χρήσιμη η εξέταση των λεμφογαγγλίων από των κτηνίατρο κρεοσκόπο; Σε ποιες καταστάσεις η εξέταση των λεμφογαγγλίων έχει μειονεκτήματα;
Αγωγή του κρεοσκόπου σε υδατίδωση του προβάτου
Νεκροβακίλλωση ήπατος των βοοειδών:Αιτιολογία και αγωγή κρεοσκόπου. (το Fusobacterium necroforum)

Σηψαιμικό κρέας:αγωγή κρεοσκόπου και γιατί;


Σούλτος
Εκτιμηση της ηλικιας των βοοειδων με βαση το βαθμο οστεωσης των χονδρινων προεκτασεων των πεντε πρωτων θωρακικων σπονδυλων.


Σεργκελίδης
Πότε δεν επιτρέπεται η σφαγή των ζώων;
Κίνδυνοι κατά την αφαίρεση από το σφάγιο βοοειδούς υλικών ειδικού κινδύνου. Προληπτικά μέτρα και έλεγχος.


Παπαπαναγιώτου
Είδη επιθεώρησης αυγών (ονομαστικά)
Ποιοι παράγοντες της εκτροφής επηρεάζουν την ολική ποιότητα του σφάγιου πουλερικών στο σφαγείο;


Πηγή: "Chico Latino με ροζ μαγιό"


ΣΕΠΤ 2015


Τεχνολογία (Παπαγιάννη Παπαβέργου)

1) Ποιες πρέπει να είναι οι συνθήκες συντήρησης των σφαγίων υπό ψύξη; Τι επηρεάζει τις απώλειες βάρους;
2) Ποιες είναι οι κύριες μεταβολές που συμβαίνουν στο κρέας κατά τη συντήρηση σε κατάψυξη;
3) Τι είναι ικανότητα συγκράτησης υγρών(ΙΣΥ) και ποιοι παράγοντες βελτιώνουν τη ΙΣΥ του κρέατος;

Υγιεινή:

Παπαπαναγιώτου (ή αλλιώς 3Π)

1) Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του κρέατος πουλερικών και πρέπει να ελέγχονται στην εκτροφή προ της σφαγής;
2) Τη γνωρίζετε για την σήψη των αυγών;

Σούλτος:

1) Ποιος ο γενικός κάνονας σχετικά με την κατανάλωση των σφαγίων και των παραπροϊόντων τους (ολικώς ή μερικώς) για ανθρωπινή κατανάλωση;

Σεργκελίδης:

1) Παράγοντες που επηρεάζουν την αφαίμαξη
2) Τα τυπικά χαρακτηριστικά της αποτελεσματικής αναισθητοποίησης με ηλεκτρική αναισθητοποίηση

Ιωσιφίδου:

Σε όλα τα παρακάτω ζητούσε αλλοιώσεις και αγωγή κρεοσκόπου:

1) Κυστηκερκωση σε μικρά μηρυκαστικά
2) milkspots σε 
3) ανθράκωση λεμφογάγγλιου 
4) Υδατίδωση ήπατος βοοειδούς
5) ήπαρ με έντονη χολαγγειιτιδα
6) Για ποιες παθολογικές καταστάσεις παίρνουμε στοιχεία από τα λεμφογάγγγλια;

ΠΗΓΗ: cheguenikos nirvanopaido 

Ιουν 15

Παπαπαναγιωτου 
α)πως γινεται η επιθεωρηση των πουλερικων προ σφαγης στο πτηνοτροφειο 
β)πως γινεται η επιθεωρηση των αβγων (αναφορα των μεθοδων ονομαστικα)
Σουλτος
εκτιμηση της ηλικιας των βοειδων με βαση το βαθμο οστεωσης των χονδρινων πρωεκτασεων των πεντε πρωτων θωρακικων σπονδυλων
Σερκενλιδης
α) γιατι ειναι απαραιτητη η αναπαυση των ζωων πριν τη σφαγη 
β)σε ποιες περιπτωσεις δεν επιτρεπεται η σφαγη των ζωων 
Παπαγιαννη 
α)ποιες πρεπει να ειναι οι συνθηκες συντηρησης των σφαγιων υπο ψυξη 
β)ποιες ειναι οι κυριες μεταβολες που συμβαινουν στο κρεας κατα τη συντηρηση σε καταψυξη 
Παπαβεργου
να φερετε τους παραγοντες και πως επηρεαζουν το χρωμα του κρεατος 

Η ιωσηφιδου εβαλες ερωτησεις που χρειαζονταν μονολεκτικες απαντησεις κ ηταν σχεδον ιδια με τα προηγουμενα θεματα της με μια διαφορα σε μια ερωτηση οπου ηθελε να πουμε το μηχανισμο προκλησης και τις αλλοιωσεις των καροτινοειδων χρωστικων και   σε ποιο ειδος  δεν εμφανιζεται καροτινωση και γιατι

Τεχνολογία
Συνθήκες ψύξης
Τι επηρεάζει τον χρωματισμό του κρέατος
Αλλαγές κατά την καταψυξη


Υγιεινή
Παπαπαπαπαπαναγιωτου
Τεχνικές ελέγχου αυγων
Επιθεώρηση πρθνιθων πριν την σφαγή στο ορνιθοτροφειο

Σεργκελιδης
Σημασία επιθεώρησης πριν την σφαγή
Ποτε δεν γίνεται σφαγή

Για ποιες παθολογικές καταστάσεις παιρνουνε στοιχεία από τα λεμφογαγγλια, και τι βλέπουμε στο καθένα
Αγωγη και αιτια τοξιναιμιας
Αλλοιωσεις και αγωγή ατελής αφαίμαξης
Καροτινωση; αιτια και τι γίνεται με το bubalus boubalis
Υδατιδωση: Αλλοιωσεις και αγωγή


Ιαν '15

Σούλτος:
Πόσες είναι και ποιές είναι οι σφραγίδες σε σφάγια: α) άνω των 65kg β) αμνούς, ερίφια, χοίρους
Παπαπαναγίωτου:Τι γνωρίζεται για το στάδιο της ψύξης στην αλυσίδα σφαγής των πουλερικών
Εσωτερικές αλλοιώσεις αυγών
Σεργκελιδης:κάτι σχετικό με έλεγχο πριν την σφαγή, πλεονεκτήματα
Κίνδυνοι κατά το στάδιο της ψύξης, Πρόληψη.
Ιωσηφίδου:Τι κάνουμε αν βρεθεί σφάγιο με άνθρακα κατά την διαδικασία σφαγής
Αναφέρετε αλλοιώσεις στις οποίες επιβάλλεται απόρριψη του ήπατος για λόγους αισθητικής: 2 για βοοειδή, 1 για χοίρο και 2 για μικρά μηρυκαστικά
Τεχνολογία:Συνθήκες συντήρησης του κρέατος σε κατάψυξη
Μέθοδος υπερταχείας ψύξης του κρέατος
Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν θετικά την ΙΣΥ
Παράγοντες που επηρεάζουν την ικανότητα συντήρησης του κρέατος.
Ιωσηφίδου
1. Ποιες ενέργειες κάνει ο επίσημος Κτηνίατρος όταν φτάνει στο σφαγείο ένα ετοιμοθάνατο ζώο(κάπως έτσι)
2. Άνθρακας σε σφαγείο(είπε ότι κάθε χρόνο το ζητάνε αυτό)
3. Αλλοιώσεις του ήπατος που οδηγούν σε απόρριψή του για λόγους αισθητικής.Ζητούσε 2 για βοοειδή,1 για χοίρο και 2 για αιγοπρόβατα
4. Αλλοιώσεις και αγωγή κρεοσκόπου για τοξιναιμία
5. α)Πώς διαφοροποιούνται οι τυρώδεις υδατίδες κύστεις στο ήπαρ από τη φυματίωση στο ήπαρ(κάπως έτσι)
   β)Διαφοροποίηση εισρόφησης αίματος στους πνεύμονες από βρογχοπνευμονία
Παπαπαναγιώτου
1. Ψύξη των σφαγίων πουλερικών (Προετοιμασία σφαγίων πουλερικών)2. Εσωτερικές αλλοιώσεις αυγών (αναλυτικά)
Σούλτος
Αριθμός και θέσεις του σήματος καταλληλότητας που πρέπει να φέρει κάθε σφάγιο α)για τα σφάγια βάρους μεγαλύτερων των 65Kg β)για τα σφάγια αμνών,εριφίων και χοιριδίων
Σεργκελίδης
1. Σε ποιες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα σημαντική η εξέταση προ της σφαγής2. Ποιοι οι κίνδυνοι κατά την ψύξη των σφαγίων,προληπτικά μέτρα και έλεγχος
Παπαγιάννη - Παπαβέργου
1. Συνθήκες κατάψυξης2. Υπερταχεία έντονη ψύξη 3. α)Ποιοι παράγοντες βελτιώνουν τη ΙΣΥ του κρέατος   β)Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ικανότητα συντήρησης του κρέατος


                                                                                                         πηγή : Κόπηκα 3000%                                                                                                                      Μαρκος


Σεπτ '14
Σουλτος
Διαφορες στις υποχρεωτικες τομες μεταξυ βοοειδων ανω των 6 εβδομαδων και βοοειδων κατω των 6 εβδομαδων

Παπαπαναγιωτου
1. Μη μικροβιακες αλλοιωσεις αυγων
2. Επιθεωρηση πουλερικων μετα τη σφαγη

Σεργκελιδης
1. Σε ποια ζωα πραγματοποιουμαι αναισθητοποιηση με διοξειδιο του ανθρακα. Ποια τα χαρακτηριστικα επιτυχους αναισθητοποιησης
2. Ποιοι οι κινδυνοι από την αφαιρεση του οισοφαγου , προληπτικα μετρα και ελεγχος

Ιωσηφιδου
1. Τι είναι τα milkspots και αγωγη
2. Τι είναι η ανθρακωση και αγωγη
3. Αλλοιωσεις και αγωγη για πυρετο, ατελη αφαιμαξη, ασφυξια
4. Κιρρωση ηπατος σε προβατο: αιτιο και αγωγη
5. Υδατιδωση ηπατος βοοειδους: αλλοιωσεις και αγωγη

Παπαγιαννη
1. Μεταβολες στο κρεας κατά τη συντηρηση σε καταψυξη
2. Συνθηκες συντηρησης σε ψυξη

Παπαβεργου
Παραγοντες που επηρεαζουν την τρυφεροτητα του κρεατος θετικα και αρνητικα και πως συμβαινει αυτο


πηγή: malvina



Ιουν '14
Σεργκελιδης
-τι περιμενουμε μετα απο επιτυχη αναισθητοποιηση με διοξειδιο του ανθρακα
-σταδιο εκσπλαχνισμου: κινδυνοι,μετρα προληψης, ελεγχου

Ιωσηφιδου-Σουλτος
-αγωγη κρεοσκοπου και αιτιολογηση της σε κυστεις νεφρου, τελαγγειεκτασια σε μεγαλο τμημα ηπατος, ηπαρ με σπιλωδη ηπατιτιτδα, ηπαρ με εντονη χολαγγειιτιδα
-ανθρακας στο σφαγειο: τι κανουμε
-υδατιδα κυστη: που την εντοπιζουμε και ποια η αγωγη κρεοσκοπου
-καροτινωση:απο τι προκαλειται. αγωγη κρεοσκοπου, σε ποιο ζωικο ειδος δεν παρατηρειται
-ποιος ο γενικος κανονας σχετικα με την καταναλωση των σφαγιων και των παραπροιοντων τους για ανθρωπινη καταναλωση

Παπαπαναγιωτου
-μεθοδου επιθεωρησης αυγων
-τι θα ελεγξουμε στην προ της σφαγης εξεταση των πουλερικων στο πτηνοτροφειο

Παπαγιαννη+Παπαβεργου-μηχανικα αποστεωμενο κρεας. τι ειναι, που χρησιμοποιειται, πως ειναι απο μικροιολογικης αποψης
ωριμανση κρεατος: πως προκαλειται, ποτε και ποια ειναι τα ιδιαιτερα χαρακτηριστικα του
-παραγοντες και πως επηρεαζυν την ΙΣΥ

πηγή: Ghhjj 


Ιαν '12
Αμβροσιάδης(2 μονάδες)
1) Ποιοι παράγοντες και με ποιον τρόπο επηρεάζουν την τρυφερότητα και το χυμώδες του κρέατος;
2) Από τι εξαρτάται ο χρόνος που θα εμφανισθεί η νεκρική ακαμψία και ποιος ο ρόλος της νεκρικής ακαμψίας στην ποιότητα του κρέατος;
3) Ποιοι παράγοντες και με ποιον τρόπο επηρεάζουν την ικανότητα συγκράτησης ύδατος (ΙΣΥ) του κρέατος;

Κοΐδης(2 μονάδες)
1)i) Ποια η σχέση του μεγέθους του αεροθαλάμου με την ηλικία, καθώς και την θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος;
ii) Ποια η αγωγή του επιθεωρητή στα ρυπασμένα αυγά και στα αυγά με ραγισμένο κέλυφος;
2) Η ψύξη του κρέατος των πουλερικών στις δεξαμενές ψύξης σε τι χρησιμεύει και ποια μειονεκτήματα παρουσιάζει;

Σεργκελίδης(2 μονάδες)
1) Χαρακτηριστικά επιτυχούς αναισθητοποίησης χοίρων με CO2.
2) Ποιοι είναι οι κίνδυνοι κατά την απομάκρυνση των σπλάχνων από το κύτος του θώρακα και της κοιλίας; Αναφέρετε προληπτικά μέτρα και έλεγχο.

Σούλτος(1 μονάδα)
1) Ποιος είναι ο γενικός κανόνας σχετικά με την καταλληλότητα των σφαγίων και των παραπροϊόντων τους για ανθρώπινη κατανάλωση;

Ιωσηφίδου(1,5 μονάδα)
1) Ποιες αλλοιώσεις βλέπουμε σε σφάγιο βοοειδούς με: i) ίκτερο ii) σηψαιμία.
2) Ποια η αιτιολογία και ποια η αγωγή του κρεοσκόπου σχετικά με το ήπαρ για τις παρακάτω καταστάσεις: i) καροτίνωση ii) μελάνωση iii) τηλαγγειεκτασία iv) νεκρωτικές εστίες v) νεκροβακίλλωση vi) παρασιτική σπιλώδης ηπατίτιδα.

Παπαπαναγιώτου(1,5 μονάδα)
1) Αιτιολογία και αγωγή του κρεοσκόπου για τα παρακάτω: i) τέτανος ii) αφθώδης πυρετός iii) ευλογιά του προβάτου iv) μυϊκή κυστικέρκωση του προβάτου και της αίγας v) πιροπλάσμωση των βοοειδών (μπαμπεζίωση).

πηγή: Σπυριδούλα & Νίκη-Παναγιώτης&Argyrios Ch.


Ιουν '11
Αμβροσιάδης
1. Σε ποιές κατηγορίες ταξινομούνται τα σφάγεια των χοίρων και ποίες συσκευές χρησιμοποιούνται για την ταξινόμησή τους;
2. Ποίες οι μεταβολές του κρέατος κάτα τη συντήρησή του υπο ψύξη;
3. Από ποιούς παράγοντες επηρεάζεται ο χρόνος εμφάνισης της νεκρικής ακαμψίας;
4. Τι γνωρίζεται για την ακαμψία απόψυξης;
5. Από ποιούς παράγοντες εξαρτάται ο χρωματισμός του κρέατος;

Ιωσηφίδου
1. Τι είναι η ανθράκωση; Αγωγή του κρεοσκόπου.
2. Αγωγή του κρεσκόπου σε ικτερικό σφάγιο βοοειδούς.
3. Αγωγή κρεοσκόπου σε τραυματική περικαρδίτιδα.
4. Τι είναι τα milk spots; Αγωγή του κρεοσκόπου.

Κοΐδης
1. Γιατί είναι απαραίτητη η νηστεία, η διακοπή χορήγησης φαρμάκων και η προσεκτική σύλληψη κατά τον έλεγχο προ της σφαγής στο πτηνοτροφείο;
2. Ποιός ο ρόλος του κελύφους και του αεροθαλάμου στο αυγο;

Παπαπαναγιώτου
Αιτιολογία και αγωγή κρεοσκόπου σε:
α) Υδατίδωση
β) Λοιμώδες έκθημα
γ) Παραφυματίωση
δ) Μυική κυστικέρκωση αιγοπροβάτων
ε) Αφθώδη πυρετό

Σεργκελίδης
1. Ποιά τα πλεονεκτήματα της ανάπαυσης των ζώων πριν τη σφαγή;
2. Ποίες οι κυριώτερες επιπτώσεις της αναισθητοποίησης;

Σούλτος
Ποιές οι διαφορές στις υποχρεωτικές τομές στα βοοειδή άνω και κάτω των 6 εβδομάδων;


πηγή: Χριστίνα


Ιαν '11
ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗΣ(2,5 μονάδες)
1.Παράγοντες που επηρεάζουν την ΙΣΥ του κρέατος.
2.Ποιος ο ρόλος της νεκρικής ακαμψίας στην ποιότητα του κρέατος.
3.Ποια ένζυμα δρουν κατά την ωρίμανση του κρέατος.
4.Ταξινόμηση και κατηγοριοποίηση των σφαγείων των βοοειδών

ΣΕΡΓΚΕΛΙΔΗΣ(2,5 μονάδες)
1.Παράγοντες που επηρεάζουν την αφαίμαξη.
2.Κίνδυνοι κατά την υποδοχή των ζώων στους χώρους ανάπαυσης.Προληπτικά μέτρα.

ΙΩΣΗΦΙΔΟΥ(1,4 μονάδες)
1.Αλλοιώσεις σε σφάγια με πυρεξία.(νομίζω και αγωγή κρεοσκόπου).
2.Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τομών των λεμφογαγγλίων.
3.Πνευμονία:Αγωγή κρεοσκόπου

ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ(1,1 μονάδες)
1.Αιτιολογία και αγωγή κρεοσκόπου: α)Scrapie, β)μυϊκή κυστικέρκωση, γ)τριχινέλλωση, δ)παραφυματίωση, ε)λοιμώδες έκθημα

ΚΟΪΔΗΣ(1,4 μονάδες)
1.Αλλοιώσει αυγών μη μικροβιακής αιτιολογίας
2.Επιθεώρηση πουλερικών μετά τη σφαγή σύμφωνα με τη νομοθεσία.

ΣΟΥΛΤΟΣ(1,1 μονάδες)
1.Γενικός κανόνας για την καταλληλότητα ενός σφάγιου και τον παραπροϊόντων του.

πηγή: cldvet


Ιαν '10
[Ίδια θέματα και για 7ο(ΙΙ) Κύκλο - 2η ενότητα- 6ο εξάμηνο-παλιά έκδοση]
Αμβροσιάδης
1. Ποια είναι η ταξινόμηση σφάγιων χοίρου με SEUROP. Ποιες μέθοδοι και συσκευές χρησιμοποιούνται για αυτήν;
2. Που οφείλεται η νεκρική ακαμψία και τι μεταβολές παρουσιάζει το κρέας όταν επέλθει πλήρης ακαμψία;

Κοίδης
1. Αλλοιώσεις σφάγιων πουλερικών που συντηρούνται σε θερμοκρασία συντήρησης.
2. Τι είναι η σήψη των αυγών και ποια τα χαρακτηριστικά της;

Σεργκελίδης
1. Χαρακτηριστικά σωστής αναισθησίας με CO2.
2. Κίνδυνοι κατά το πλύσιμο των τεμαχισμένων ημιμορίων του σφαγίου. Πρόληψη και έλεγχος.

Σούλτος
1. Υποχρεωτικές τομές σε σφάγια βοοειδών άνω των 6 εβδομάδων

Ιωσηφίδου
1.α) Αλλοιώσεις και αγωγή κρεοσκόπου σε λιπώδη εκφύλιση ήπατος βοοειδών.
β) Αναφέρατε 2 παθολογικές καταστάσεις που οφείλονται σε βακτήρια και δίνουν χαρακτηριστικές αλλοιώσεις για τον κρεοσκόπο στα λεμφογάγγλια.
γ) Αγωγή κρεοσκόπου σε πλευρίτιδα μόσχων.

Παπαπαναγιώτου
1. Αιτιολογία και αγωγή κρεοσκόπου σε: α)Αφθώδη πυρετό, β)Ευλογιά προβάτου, γ)Τριχινέλλωση, δ)Τέτανο, ε)Μυική κυστικέρκωση αιγοπροβάτων


πηγή: Max

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

παρακαλώ όποιος έχει την ύλη ας την αναρτήσει έδω.ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Αμβροσιάδης κεφάλαιο:σελίδες 6:171-197, 7:209-220, 8:μόνο ονόματα τεμαχίων, 9:261-272, 12:293-310, 13:313-319, 14:321-334

Whiteboard