Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2008

4ος ΙΙ Κύκλος 1η Ενότητα: Βασικές Αρχές Διατροφής



Σεπτ' 16
1)Τι γνωρίζετε για την υδρογόνωση των λιπαρών ουσιών στα μηρυκαστικά
2)Να αναφέρετε ονομαστικά τις επιμέρους ενεργειακές ανάγκες του οργανισιμού για συντηρηση
3)Τι γίνεται στον οργανισμό σε ανεπάρκεια αζωτούχων ουσιών
4)Ποια τα είδη της ενέργειας που υπάρχουν και σε ζωοτροφή και ο ορισμός της καθεμίας
5)Απο ποιους παράγονται εξαρτάται ο μεταβολισμός της τροφής

Ιαν '14
1)Τι γνωριζετε για την υδρολυση
2)Να αναφέρετε ονομαστικά τις ενεργειακές δαπάνες του οργανισμού για συντήρηση.
3) Δαπανες του οργανισμού για παραγωγη ονομαστικα.
4) Τι γνωρίζετε για την αντίδραση Malliard;
5)Ποια η χρήση των λιπών και ελαίων στην διατροφή των μονογαστρικων

πηγή: Saf




Σεπτ '12
1.Ενεργειακες δαπανες για παραγωγη(ονομαστικα)
2.Εκφραση του ζ.οργανισμου σε αζωτουχες ουσιες
3.τι γνωριζετε για το υδρολυτικο ταγγισμα?
4.Σημασια γνωσης του βασικου μεταβολισμου στη διατροφη των ζωων
5.Τι ειναι η συμπληρωματικη αξια πρωτεινων κ αναφορα ενος παραδειγματος

Πηγή:Χρηστος Α. & Vasileia

Ιουν '12 
1. Σε ποιές επιμέρους κατηγορίες διακρίνονται οι απλές και σύνθετες ζωοτροφές;
2. Τι είναι βασικός μεταβολισμός και πως εκφράζεται;Να αναφέρετε ονομαστικά τις ενεργειακές δαπάνες του οργανισμού για συντήρηση.
3. Τι γνωρίζεται για το οξειδωτικό τάγγισμα; Αναφέρετε τα επιμέρους στάδιά του (χωρίς τις αντιδράσεις).
4. Ποιά προβλήματα προκαλούνται από την ανεπάρκεια αζωτούχων ουσιών στις ζωοτροφές;
5. Τι ονομάζουμε πεπτή ενέργεια, μεταβολιστέα ενέργεια και καθαρή ενέργεια; (ορισμοί και τύποι)
πηγή: cheguenikos

Σεπτ '10
1) Ρόλος των υδατανθράκων
2) Ρόλος των πρωτεϊνών
3) Τι γνωρίζετε για την αντίδραση Malliard;
4) Ποια η χρήση των λιπών και ελαίων στην διατροφή των αγελάδων, των αιγών και των προβάτων σε γαλακτοπαραγωγή.
5) Ενεργειακές δαπάνες (ανάγκες) για συντήρηση ενός οργανισμού (ονομαστικά)

πηγή: natalouda


Ιούν '10
1. Τι είναι τα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα,ποιά η σημασία τους στο ζωικό οργανισμό και σε ποιές ζωοτροφές περιέχονται?
2. Έκφραση των αναγκών ενός ζωικού οργανισμού σε αζωτούχες ουσίες
3. Τι προκαλεί η ανεπάρκεια αζωτούχων ουσιών?
4. α)ποιός είναι ο διατροφικός ρόλος των κυτταρινών στο σιτηρέσιο των μηρυκαστικών?
β)ποιά πρέπει να είναι η περιεκτικότητα του σιτηρεσίου των μηρυκαστικών,των κουνελιών και των πτηνών σε κυτταρίνες?
5. Τι σιτηρέσιο χορηγούμε σε μηρυκαστικά και τι σε μονογαστρικά ζώα(όσον αφορά στο είδος)?


πηγή: Thanasis k.

Ιαν '10
1. Τι είναι υδατάνθρακες και πως διακρίνονται; (παράδειγμα)
2. Ποια λίπη παρουσιάζουν διατροφικό ενδιαφέρον; (παράδειγμα)
3. Ποιες είναι οι επιμέρους ενεργειακές δαπάνες ενός οργανισμού για συντήρηση;
4. α)Ποια είδη ενέργειας προσάγονται στον οργανισμό με την τροφή; (ονομαστικά)
β)Τι γνωρίζετε για την πεπτή ενέργεια;
5. Τι είναι πρωτεϊνική αξία και πως εκτιμάται; (ονομαστικά)

πηγή: sof

Σεπτ '09
1. Tι είναι η βιολογική αξία (ορισμός) και ποια η σχέση της;
2. Ποιες είναι οι επιμέρους ενεργειακές δαπάνες για τη διατήρηση του ζωικού οργανισμού στη ζωή;
3. Ποια η διατροφική αξία των υδατανθράκων;
4. Τι είναι συμπληρωματική αξία πρωτεϊνών ;
5. Διάκριση των πρωτεϊνών με βάση τη Βιολογική τους αξία

πηγή: @lex


Ιούν '09
1. Ποια η διαφορά μεταξύ της καθαρής και της μεταβολιστέας ενέργειας; (σελ 221)
2. Τι είναι πρωτεϊνική και τι βιολογική αξία και ποια η διαφορά τους; (σελ 65)
3. Πώς επηρεάζει η σύσταση των λιπιδίων της τροφής στη σύνθεση του λίπους των μονογαστρικών και των μηρυκαστικών; (σελ 38-39)
4. Τι είναι συμπληρωματική αξία πρωτεινων; Δώστε ένα παράδειγμα. (σελ 66)
5. Που ωφείλεται η οσμή ψαριού στο γάλα της αγελάδας; (σελ 37-38)

πηγή: Paris P. & Νίκη

Ιαν ΄09
1. Αναλυτικά μέθοδοι εκτίμησης πρωτεϊνικής αξίας. (σελ.58-59)
2. Τι γνωρίζετε για την ΕΔΕ των τροφών; (σελ.207-211)
3. Γιατί το σφάγιο των μηρυκαστικών είναι πιο συνεκτικό από αυτό των χοίρων και των πτηνών; (σελ.38-39)
4. Που οφείλεται η οσμή ψαριού στο γάλα της αγελάδας; (σελ.37λεκιθίνη-38βεταϊνη)
5. Τι καλείται καθαρή ενέργεια και σε τι χρησιμεύει στον οργανισμό; (σελ.221)

πηγή: zio

Σεπτ '08
1. Τι καλείται διαφορά της μεταβολιστέας και της καθαρής ενέργειας;
2. Τι είναι η πρωτεϊνική αξία, τι η βιολογική αξία και ποια είναι η διαφορά αυτών των δύο;
3. Ποια η χρήση των λιπών στα κρεοπαραγωγά ορνίθια;
4. Ποια η διατροφική αξία των υδατανθράκων;
5. Τι είναι ο βασικός μεταβολισμός και ποια η σημασία του στη διατροφή των ζώων;

πηγή: Ανθή
Ιουν '08
1. Τι είναι ζωοτροφές και πώς χωρίζονται ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε 'κυτταρίνες' και νερό;
2. Γιατί το σφάγιο των μηρυκαστικών είναι πιο συνεκτικό από αυτό των χοίρων και των πτηνών;
3. Τί γνωρίζετε για την χρήση των λιπών στην τροφή των νεαρών μηρυκαστικών;
4. Τί γνωρίζετε για την συμπληρωματική αξία των πρωτεϊνών (Ορισμός, σημασία, παράδειγμα)
5.Τι είναι η μεταβολιστέα ενέργεια (ΜΕ);

πηγή: Ανθή & Στέλιος

Ιαν '08
1. Ποιος είναι ο διατροφικός ρόλος των υδατανθράκων;
2. Ποια είναι η χρήση των λιπών σε σίες σε γαλουχία;
3. Γιατί το σφάγιο των μηρυκαστικών είναι πιο συνεκτικό από αυτό των χοίρων και των πτηνών;
4. Που οφείλεται η οσμή ψαριού στο γάλα των αγελάδων;
5. Ποιες είναι οι επιμέρους ενεργειακές δαπάνες για τη διατήρηση του ζωικού οργανισμού στη ζωή;

πηγή: Ντίνα

Σεπτ '07
1. Οξειδωτικό τάγγισμα.
2. Διατροφικός ρόλος λιπιδίων.
3. Ποια προβλήματα προκαλούνται από την περίσσεια αζωτούχων ουσιών;
4. Τι είναι η δυναμική ενέργεια τροφών;
5. Γιατί το σφάγιο των μηρυκαστικών είναι πιο συνεκτικό από αυτό των χοίρων και των πτηνών;

πηγή: @lex

Ιουν '07
1. Τι είναι τα ω-3 ΠΑΛΟ και που βρίσκονται.
2. Βασικός μεταβολισμός: Ορισμός, παράγοντες που τον επηρεάζουν.
3. Τι γνωρίζετε για τη φυσική και τη χημική θερμορρύθμιση;
4. Τα σφάγια των μηρυκαστικών είναι πιο συνεκτικά. Γιατί;
5. Διάκριση των πρωτεϊνών με βάση τη Βιολογική τους αξία (ΒΑΞ).

πηγή: Σοφία-Ι

Σεπτ '06
1. Βιολογική, πρωτεϊνική και συμπληρωματική αξία πρωτεϊνών.
2. Πως χωρίζονται οι ζωοτροφές και τι είναι;
3. ω3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.
4. Τι είναι ζωοτροφή και πώς δημιουργούνται οι σύνθετεςq
5. Διάκριση λιπιδίων και διατροφικός ρόλος.
6. Οσμή ψαριού και πού οφείλεται.
7. Ποια προβλήματα προκαλούνται από την ανεπάρκεια ΑΖΟq
8. Ενεργειακές δαπάνες για συντήρηση.
πηγή: snouf & @lex


SOS
1. ορισμός θρεπτικών ουσιών και που χρησιμεύουν
2. ορισμός ζωοτροφών και σε τι διακρίνονται αυτές
3. τι ονομάζεται σιτηρέσιο και σε τι διακρίνεται
4. πως διακρίνονται οι υδατάνθρακες
5. διατροφικός ρόλος των υδατανθράκων
6. τι είναι τα ω3-πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και σε ποιες τροφές συναντιούνται
7. γιατι τα λ΄΄ιπη στα σφάγια των μονογαστρικών είναι λιγότερα από ότι τα αντίστοιχα στα σφάγια των μηρυκαστικών
8. τι είναι το τάγγισμα και που οφείλεται
9. που οφείλεται η οσμή ψαριού
10. διατροφικός ρόλος των λιπιδίων
11. ποιές είναι οι ανάγκες των ζωικών οργανισμών σε λιπίδια
12. χρήση λιπών και ελαίων στη διατροφή των ζωικών οργανισμών
13. τι είναι τα απαραίτητα αμινοξέα
14. τι είναι ο περιριστικός παράγοντας
15. ποιές αλλοιώσεις μπορεί να γίνουν στις πρωτεϊνες
16. πρωτεΪνικές δαπάνες για συντήρηση (διατήρηση σε ζωή)
17. πρωτεϊνική αξία-βιολογική αξία πρωτεϊνών
18. εκτίμηση βιολογικής αξίας πρωτεϊνών
19. ποια είναι η διάκριση των πρωτεϊνών με βάση τη βιολογική τους αξία
20. συμπληρωματική αξία πρωτεϊνών
21. υπολογογισμός πρωτεϊνών
22. εκτίμηση των αναγκών ενός ζωικού οργανισμού σε αζωτούχες ουσίες
23. σύσταση ζωοτροφών κατά το σύστημα Weende (και ειδικά sosάρα η εικόνα 19)
24. ενεργειακές δαπάνες για συντήρηση {διατήρηση στη ζωή}
25. ενεργειακές δαπάνες για τη θερμορρύθμιση
26. ειδική δυναμική ενέργεια τροφών
27. ειδική δυναμική ενέργεια στα μηρυκαστικά ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες
28. ενεργειακές δαπάνες για παραγωγή γάλατος και άλλων εκκριμάτων
29. είδη ενέργειας της προσαγόμενηγς με την τροφή στο ζωικό οργανισμό
30. διάκριση ενεργειακών αναγκών

πηγή: nick

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Whiteboard