Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2008

4ος ΙV Κύκλος 3η Ενότητα: Ζωοτροφές- Σιτηρέσια

ΓΕΝΑΡΗΣ 2017

  1. ο χρωματισμός ή η ανθεκτικότητα του κελύφους του αυγού μπορούν να επηρεαστούν απο τη διατροφή των αυγοπαραγωγών ορνίθων;
  2. πως επηρεάζει το στάδιο ανάπτυξης του φυτού τη θρεπτική και διατροφική αξία των νομευτικών χόρτων;
  3. ονομάστε τους παράγοντες που απορρέουν απο το ζώο και επηρεάζουν την πεπτικότητα των τροφών
  4. ονομάστε τις πρόσθετες ύλες ζωοτροφών που χρησιμοποιούνται στις χώρες της ΕΕ ως αυξητικοί παράγοντες
  5. τι προκαλεί η ανεπαρκής πρόσληψη νερού στα ζώα;

    αντμιν οβ γιορ χαρτ


Σεπτ΄15

1) Τι είναι πεπτικότητα των θρεπτικών ουσιών και μέθοδοι εκτίμησης της
2) Τι γνωρίζετε για τα φυτοβιοτικά;
3)Τι προκαλεί η ανεπάρκεια βιταμήνης D στα διάφορα είδη ζώων;
4) Πως επηρεάζει η θερμική επεξεργασία την πεπτικότητα μιας ζωοτροφής;
5) Ποια η σημασία των νομευτικών ψυχανθών φυτών στην ανάπτυξη και τη θρεπτική αξία της βοτανικής χλωρίδας ενός φυσικού ή τεχνητού λειμώνα;
6) οργανοληπτικά κριτήρια αξιολόγησης του ενσιρώματος
7) Που οφείλονται οι απώλειες των χόρτων σε θρεπτικές ουσίες κατά τη φυσική ξήρανση τους;

ΠΗΓΗ: cheguenikos


Ιουνίου 2015

1. Τι γνωρίζετε για τη χρήση σπερμάτων σιτήρων στη διατροφή των παραγωγικών ζώων;

2. Πλεονεκτήματα χρήσης υποστηριγμάτων στην ξήρανση.

3. Ποια η χρήση άλευρου γλουτένης στα σιτηρέσια παραγωγικών ζώων;

4. Τι γνωρίζεται για τα τεχνητά γάλατα;

5. Η διατροφή επηρεάζει τον χρωματισμό του κρέατος;

6. Κάτι για τους πλακούντες… σόγιας νομίζω… δεν θυμάμαι!

7. Ανεπάρκεια και περίσσεια Θείου (S).

litsa, elena

Σεπτ '14
1. Φυσιολογικός ρόλος Βιταμίνης Ε
2. Ορισμός Συμβιοτικών
3.Τι προκαλεί η έλλειψη νερού;
4. Εκτίμηση ποιότητας ενσιρωμάτων
5. Πώς επηρεάζει η διατροφή την περιεκτικότητα και τη σύνθεση του λίπους στο γάλα
6. Μπορεί να επηρεάσει η διτροφή το χρώμα του γάλακτος (και πώς την επηρεάζει)
7.Ποιοι βλαπτικοί παράγοντες περιέχονται στα σπέρματα σόγιας και τα υποπροϊόντα της και πώς τους απενεργοποιούμε;
8. Ποια η σημασία των νομευτικών ψυχανθών φυτών στην ανάπτυξη και τη θρεπτική αξία της βοτανικής χλωρίδας ενός φυσικού ή τεχνητού λειμώνα?
9.Τι γνωρίζετε για τις συντηρητικές ουσίες;
10. Τι είναι πεπτικότητα των θρεπτικών ουσιών και μέθοδοι εκτίμησης της (επιγραμματικά)


πηγή: marilena



Ιουν '14
1) ανεπάρκεια και περίσσεια βιταμινης Κ
2) εκτίμηση ποιότητας ξηρών χόρτων
3) ορισμοί για συμβιοτικά-φυτοβιοτικά
4) ζύμες

πηγή: korina




Ιαν '14
1. Τι προκαλεί η ανεπάρκεια βιταμίνης D στα διάφορα είδη ζώων
2. Αναφέρατε τους παράγοντες που επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα των ανόργανων ουσιών στις ζωοτροφές.
3. Ποια η σημασία των νομευτικών ψυχανθών φυτών στην ανάπτυξη και τη θρεπτική αξία της βοτανικής χλωρίδας ενός φυσικού ή τεχνητού λειμώνα?
4. Που οφείλονται οι απώλειες των χόρτων σε θρεπτικές ουσίες κατά τη φυσική ξήρανση τους?
5. Μπορεί να επηρεαστεί η ευχυμία του κρέατος από την διατροφή των ζώων

πηγή: Άννα-Μαρία & kaptis 



Σεπτ '13
1)Πλεονεκτήματα ενσιρώματος
2)Φωσφατάση
3)Τι είναι πλακούντες και ποιοι είναι οι πιο γνωστοί που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα;
4)Τι είναι και ποιος είναι ο ρόλος των ζυμών;
5)Σε ποιες κατηγορίες χωρίζονται οι χονδροειδείς ζωοτροφές;


πηγή: cheguenikos

Ιουν '13
1)Ανεπάρκεια και περίσσεια ασβεστίου
2)Πως αξιολογούμε τα ξερά χόρτα;
3)Φυτοβιοτικά και συμβιωτικά (πρόσθετες ύλες ζωοτροφών): ορισμοί.
4)Ποια είναι η σημασία χρήσης των ζυμών στις ζωοτροφές;
5)Πως επηρεάζεται ο χρωματισμός της λεκίθου του αυγού από την διατροφή;

πηγή: cheguenikos & Ka-duffy



Σεπτ '12
1) ανεπάρκεια βιταμίνης-Α
2) πως επηρεάζει την πεπτικότητα η προσθήκη λιπών και ελαίων στις ζωοτροφές
3) η χρήση των ψυχανθών στους φυσικούς και τεχνητούς λειμώνες
4) πως επηρεαζεται ο χρωματισμός του γάλακτος απο την διατροφή
5) που οφείλεται η απώλεια θρεπτικών ουσιών κατα την μέθοδο της ξήρανσης
πηγή: thanosVET




Ιoυν '12
(Γιάννενας,Πανέρη,Χρηστάκη)
1.Ανεπάρκεια και Περίσσεια Φωσφόρου (Ρ)
2.Φυσιολογικός Ρόλος της Βιταμίνης Ε
3.Ρόλος της Φωσφατάσης στις Ζωοτροφές
4.Πλεονεκτήματα του ενσιρώματος
5.Κριτήρια Αξιολόγησης της ποιότητας των Ξηρών Χόρτων


πηγή:   F.L.

Ιαν '11
1. Ανεπάρκεια Mg στα μικρά μηρυκαστικά.
2. Πλεονεκτήματα χρησης υποστηρηγμάτων στην ξήρανση.
3. Πώς επηρεάζει η διατροφή το χρωματισμό του γάλακτος στα μηρυκαστικά.
4. Παράγοντες που επηρεάζουν την πεπτικότητα μιας ανόργανης ουσίας (ονομαστικά).
5. Ρόλος φωσφατάσης

πηγή: Αντιγόνη

Σεπτ '10
Α (θέματα)
1. Διακριση ενεργειακων αναγκων συντηρησης
2. Τι γνωριζετε για την αντιδραση Malliard
3. Διατροφικος ρολος Υδατανθρακων
4. Διατροφικος ρολος πρωτεινων
5. Χρηση λιπων και ελαιων σε αγελαδες,αιγες και προβατινες σε γαλακτοπαραγωγη

πηγή: Antonis & jim_bo

Β (θέματα)
1. Ανεπάρκεια και περίσσεια βιταμίνης Κ.
2. Πως επηρεάζει η προσθήκη ελαίων και λιπών στις ζωοτροφές την πεπτικότητα των θρεπτικών ουσιών.
3. Λειτουργία ψυχανθών φυτών στην ανάπτυξη βοτανικών φυτών σε τεχνητό ή φυσικό λειμώνα.
4. Παράγοντες που ευθύνονται για τις απώλειες θρεπτικών ουσιών από χλωρά χόρτα κατα την ξήρανση.-όχι επιγραμματικά-
5. Πώς επηρεάζεται η γεύση του γάλατος από τη διατροφή των ζώων.

πηγή: Ουρανία




Ιούν '10
1. Φυσιολογικός ρόλος ανοργάνων ουσιών
2. Ανεπάρκεια βιταμίνης D
3. Οι αζωτούχες ουσίες επηρεάζουν την πεπτικότητα;
4. Έλεγχος ποιότητας ξηρών χόρτων
5. Η διατροφή επηρεάζει τον χρωματισμό του κρέατος;


πηγή: Anthi


Ιαν '10
1. Τι γνωρίζετε για τη χρήση της φωσφατάσης στα σιτηρέσια των ζώων;
2. Τι γνωρίζετε για τη σημασία της ελαιοκράμβης ως νομευτικό χόρτο στην Ελλάδα; (σελ.70->πρασικο βιβλίο)
3. Αναφέρετε τα κριτήρια αξιολόγησης της ποιότητας των ξηρών χόρτων.
4. Τι γνωρίζετε για τη μελάσσα;
5. Πώς επηρεάζει η διατροφή το χρώμα της λεκίθου στο αυγό;


πηγή: cldvet



Σεπτ '09
1. Σε ποιές ζωοτροφές βρίσκονται οι προβιταμίνες της βιταμίνης Α και τι κάνουν στα διάφορα παραγωγικά ζώα;
2. Σε ποιά ζώα γίνεται προσθήκη των μη πρωτεϊνικών αχωτούχων ουσιών στην τροφή τους και κάτω από ποιές προϋποθέσεις;
3. Πώς επηρεάζει η διατροφή την ανθεκτικότητα του κελύφους του αυγού;
4. Ποιά η συμβολή των ζυμών στη διατροφή των ζώων;
5. Πού οφείλονται οι απώλειες των χόρτων σε θρεπτικές ουσίες κατά τη φυσική ξήρανση;


πηγή: Μέμη & Swiffer


Ιουν '09
1. Γιατί χρησιμοποιούνται τα άχυρα σιτηρών στην διατροφή των μηρυκαστικών και πώς βελτιώνεται η διατροφική τους αξία; (απάντηση σελ. 75-77 από το πράσινο ???)
2. Ποιοί αντιδιατροφικοί παράγοντες υπάρχουν στα σπέρματα σόγιας και στα υποπροϊόντα τους και πώς αδρανοποιούνται;(απάντηση σελ. 157 από το πράσινο)
3. Τι γνωρίζεται για την χρήση φωσφατάσης στα σιτηρέσια των μονογαστρικών; (απάντηση σελ. 163 από το μπλε)
4. Φυσιολογικός ρόλος καλίου.(απάντηση σελ. 132 από το μπλε)
5. Πώς μεταβάλλει η διατροφή την οσμή του γάλακτος και των υποπροϊόντων του; (απάντηση σελ. 217 από το πράσινο)


πηγή: Γιώργος Σ. & Swiffer



Ιαν '09
1. Περίσσεια NaCl.
2. Μηχανισμός χρησιμοποίησης των μη πρωτεϊνικών αζωτούχων ουσιών, ιδιαίτερα της ουρίας από τα μηρυκαστικά.
3. Πως επηρεάζει η προσθήκη των αζωτούχων ουσιών την πεπτικότητα των θρεπτικών ουσιών ενός σιτηρεσίου.
4. Πως επηρεάζουν οι ζωοτροφές την περιεκτικότητα του γάλατος σε λίπος.
5. Από ποιους παράγοντες (επιγραμματικά) επηρεάζεται η θρεπτική και η διατροφική αξία των χλωρών νομευτικών χόρτων.


πηγή: Σοφία



Σεπτ '08
1. Ανεπάρκεια βιταμίνης Κ.
2. Πλεονεκτήματα ενσίρωσης χλορών χόρτων.
3. Επίδραση διατροφής στην ανθεκτικότητα του κελύφους.
4. Χρήση γλουτένης στα σιτησέσια ζώων.
5. Ορισμός και τρόπος δράσης πρεβιοτικών.

πηγή: Νικήτας



Ιουν '08
1. Τι είναι γαλακτωματοποιητές και σταθεροποιητές γαλακτωματοποιητών;
2. Τι προκαλέι η ανεπάρκεια βιταμίνης ΡΡ στα ζώα;
3. Σημασία ψυχανθών για τη θρεπτική αξία και την ανάπτυξη της βοτανικής βλάστησης των λειμώνων. (?) / Πλεονεκτήματα ψυχανθών.
4. Τι γνωρίζετε για τη μελάσα στη χρήση στα σιτηρέσια των ζώων;
5. Φυσιολογικός ρόλος των ανόργανων ουσιών. (από την εισαγωγή τους;)


πηγή: Μαρία Κ. & nick


Ιαν '08
1. Φυσιολογικός ρόλος χολίνης.
2. Πως επηρεάζει η διατροφή το κέλυφος του αυγού;
3. Πως επηρεάζει η θερμότητα την πεπτικότητα μιας ζωοτροφής;
4. Ποιες είναι οι προυποθέσεις που πρέπει να εξασφαλιστούν για να γίνει η γαλακτική ζύμωση στο ενσίρωμα;
5. Μπορούν οι πλακούντες βαμβάκου να χρησιμοποιηθούν ωσ μοναδικές πηγές φυσικών πρωτεινών στην διατροφή χοίρων και πτηνών;


πηγή: Ιωάννα Π.


Ιούν '07
1.Τί είναι οι ζύμες?
2.Πώς επηρεάζει η προετοιμασία των τροφών την πεπτικότητα?
3.Ποιος είναι ο φυσιολογικός ρόλος της βιταμίνης Α?
4.Πώς επηρεάζει η τροφή την ανθεκτικότητα του κελύφους του αβγού?
5.Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης του ενσιρώματος?
6.Τί είναι τα πρεβιοτικά?


πηγή: Ναταλία



SOS
1. Βιταμίνες Α, D, E, B12, J, C.
2. Ανόργανες ουσίες Ca, P, Fe.
3. Τι είναι προβιοτικά, πρεβιοτικά;
4. Τι είναι πεπτικότητα μιας θρεπτικής ουσίας και τι πεπτικότητα ενέργειας;
5. Η πρώτη μέθοδος εκτίμηση της πεπτικότητας in vivo.
6. Παράγοντες που επηρεάζουν την πεπτικότητα των θρεπτικών ουσιών (και ειδικα SOSαρα η προσθήκη λιπών και ελαίων στην τροφή).
7. Ελαιοκράμβη σελίδες 69-70.
8. Άχυρα σελίδες 75-77.
9. Τα πάντα για την ενσίρωση σελίδες 124-131.
10. Σπέρματα κριθαριού σελίδες 145-146.
11. Σπέρματα σιταριου, σπέρματα σόγιας, σπέρματα βαμβακιού.
12. Πλακούντας σπερμάτων βαμβακιού+ σόγιας+ λιναριού.
13. Διαφορές ανάμεσα στις συμπυκνωμένες ζωοτροφές ζωικής προέλευσης και σε εκείνες φυτικής.
14. Τεχνητά γάλατα.
15. Επίδραση τροφής στον χρωματισμό και στην ανθεκτικότητα του κελύφους του αυγού.

πηγή: nick



SOS (μόνο απ' το μπλε βιβλίο) 
1) βιταμίνη Α σελ. 98,101
2) ανεπάρκεια D σελ. 105
3) ανεπάρκεια Κ, υπερβιταμίνωση Κ σελ.109
4) ανεπάρκεια ΡΡ σελ.119
5) χολίνη σελ. 119
6) 2η παράγραφος σελ. 127
7) ανεπάρκεια μαγνησίου σελ.131
8) περίσσεια NaCl σελ.132
9) κάλλιο σελ.132
10) προβιοτικά (1η παράγραφος, ii) σελ.154
11) πρεβιοτικά σελ155-156
12) ενδεχόμενοι κίνδυνοι από τη χρήση των συντηρητικών ουσιών σελ.162-163
13) γαλακτωματοποιητές, σταθεροποιητές σελ.167
14) μη πρωτεινικές αζωτούχες ουσίες σελ.170-172
15) πεπτικότητα μιας θρεπτικής ουσίας & ενέργειας ζωοτροφών σελ.233
16) προετοιμασία της ζωοτροφής (ή του σιτηρεσίου) σελ.244-245
17) 7,8 σελ.246-247
18) παράγοντες που επηρεάζουν την πεπτική χρησιμοποίηση μιας ανόργανης ουσίας σελ.248-250

πηγη: misotiseksetaseis

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

re paidia poia einai yli? exw xathei...

Ανώνυμος είπε...

Στην ερώτηση 3 αν ζητούσαν φυτάση θα ήταν καλά!φωσφατάση ζητούσαν..

Ανώνυμος είπε...

File, to idio einai..

panagiotis είπε...

1) υπάρχει κάποιος που παρακολούθησε φέτος το μάθημα να μας πει τι τόνισαν οι καθηγητές; (κάθε χρόνο αλλάζουν αυτά!)
2) τι θα γίνει , να διαβάσουμε βιταμίνες; άντε γιατί όλο sos είναι αλλά ποτέ δεν πέφτουν...να ήταν και εύκολες ...να έλεγα
3) αμάν με αυτό τον ανώνυμο...μας τα έπρηξες ρε φίλε:P

Whiteboard